Într-o lume din ce în ce mai digitalizată pierderea datelor este lucrul de care fiecare dintre noi se teme. Veste bună este că putem evita acest lucru prin utilizarea metodei de Backup (copie de rezervă).
Backup-ul sau copia de rezervă a datelor reprezintă o copie sau o arhivă a informațiilor stocate pe dispozitivele dvs. (telefon, tabletă sau PC) și este utilizată pentru a restabili datele în cazul în care acestea sunt pierdute.
Pierderea datelor poate surveni din numeroase motive:
- defecțiuni ale hard disk-ului;
- atacuri cibernetice;
- erori umane sau furturi fizice a dispozitivelor;
Indiferent de motivul în urma caruia s-a produs pierderea, copia de rezervă a datelor reprezintă soluția pentru restabilirea acestora.
Atunci când este utilizată metoda de backup, datele sunt stocate într-o locație sigură, independentă de dispozitivul original. În acest fel ori de câte ori apare riscul de pierdere a datelor, poți fi sigur că le recuperezi din copia de rezervă.
Ce tipuri de date ar trebui păstrate în copia de rezervă?
Pentru fiecare persoană în parte aceste categorii de date variază în funcție de interesele fiecăruia, însă în mod uzual acestea sunt: poze, videoclipuri, documente, baze de date, foi de calcul, agenda cu adrese sau chiar e-mailuri.
Backup-ul în cloud, cunoscut și sub numele de backup online sau backup la distanță, este o strategie care constă în trimiterea unei copii a unui fișier sau bază de date fizică sau virtuală către o locație secundară, pentru păstrare în caz de defecțiune sau pierdere a dispozitivelor. Locația secundară este în mod normal deținută de o parte terță, care percepe o taxă pentru serviciul de stocare oferit. Această taxă este calculată ținând cont de capacitatea de stocare utilizată de client și de alți factori.
Serviciile de pe cloud sunt vândute într-o manieră elastică – ceea ce înseamnă că clientul poate utiliza cât mai mult sau cât mai puțin din serviciul necesar – și sunt gestionate complet de furnizorul de servicii.
Când o organizație angajează un serviciu de backup în cloud, primul pas care trebuie făcut este realizarea unei copii de rezervă complete a tuturor datelor care necesită protejare. Această copie inițială se poate realiza uneori și în câteva zile datorită volumului mare de date care necesită a fi transferate.
Serviciile de backup în cloud sunt construite în mod obișnuit în jurul unei aplicații software care rulează după un program determinat de tipul de serviciu achiziționat și de cerințele clientului. De exemplu, dacă clientul a optat pentru backup-uri zilnice, aplicația colectează, comprimă, criptează și transferă date către serverele furnizorului de servicii cloud la fiecare 24 de ore. Pentru a reduce cantitatea de lățime de bandă consumată și timpul necesar pentru a transfera fișiere, furnizorul de servicii poate furniza copii de rezervă incrementale numai după copierea de rezervă completă inițială.
Tipuri de backup
Furnizorii de backup în cloud oferă clienților opțiunea de a alege metoda de backup care se potrivește cel mai bine nevoilor și aplicațiilor lor, din acest considerent este important să înțelegem diferențele dintre cele trei tipuri principale.
- Copiile de rezervă complete copiază întregul set de date de fiecare dată când este inițiată o copie de rezervă. Ca urmare, acestea oferă cel mai înalt nivel de protecție. Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor nu pot efectua frecvent copii de siguranță complete, deoarece pot consuma mult timp și pot ocupa prea multă capacitate de stocare a datelor.
- Copiile de rezervă incrementale fac doar o copie de rezervă a datelor care au fost modificate sau actualizate de la ultima copie de rezervă. Această metodă economisește timp și spațiu de stocare, dar poate face mai dificilă efectuarea unei restaurări complete. Incremental este o formă de backup în cloud utilizată frecvent, deoarece tinde să utilizeze mai puține resurse.
- Copiile de siguranță diferențiale sunt similare copiilor de rezervă incrementale, deoarece conțin doar date care au fost modificate. Cu toate acestea, copiile de rezervă diferențiale fac copii de rezervă ale datelor care s-au schimbat de la ultima copie de rezervă completă. Această metodă rezolvă problema restaurărilor dificile care pot apărea cu copii de rezervă incrementale.
Securitate
Majoritatea datelor conservate se vor deplasa prin internetul public în drumul lor către cloud, astfel încât, pentru confidențialitate, mulți furnizori de backup cloud criptează datele pe tot parcursul procesului: la locația inițială, în timpul tranzitului și în repaus în centrul de date al furnizorului. Cheia de criptare este deținută de utilizator sau de către furnizor. Majoritatea organizațiilor preferă să păstreze cheile de criptare, iar furnizorii ar trebui să ofere această opțiune.