Un server este un computer sau un sistem care furnizează resurse, date, servicii sau programe către alte computere, cunoscute sub numele de clienți, prin intermediul unei rețele. Serverul este o piesă vitală în infrastructura IT, iar termenul poate face referire la o mașină fizică, o mașină virtuală sau la un software care efectuează servicii de server. Serverul fizic reprezintă un computer care este utilizat pentru a rula software-ul serverului. Serverul virtual este o reprezentare virtuală a celui fizic. La fel ca un server fizic, un server virtual include propriul sistem de operare și propriile aplicații. Acestea sunt păstrate separate de orice alte servere virtuale care ar putea rula pe serverul fizic.
Cum funcționează un server?
Pentru a funcționa ca un server, un dispozitiv trebuie să fie configurat astfel încât să poată asculta solicitările clienților de pe o conexiune de rețea. Atunci când un client necesită date sau o anumită funcționalitate de la un server, acesta trimite o cerere prin rețea. Serverul primește această solicitare și răspunde cu informațiile corespunzătoare. Acesta este modelul de solicitare și răspuns al rețelei client-server, cunoscut și sub numele de model de apel și răspuns. Un server va efectua în mod normal numeroase sarcini suplimentare ca parte a unei singure sesiuni de cereri și răspunsuri, inclusiv verificarea identității solicitantului, asigurarea faptului că clientul are permisiunea de a accesa datele sau resursele solicitate și formatarea sau returnarea corespunzătoare a răspunsului solicitat.
Explicat într-un mod mai simplist, de fiecare dată când utilizați internetul accesați un server. Când introduceți o adresă URL într-un browser, computerul dvs. comunică cu serverul care găzduiește acel site web și extrage datele pe computerul dvs.
Tipuri de servere
Serverele sunt clasificate în funcție de scopul lor în modul următor:
- Server web- este un tip special de server care găzduiește programe și date solicitate de utilizatori pe internet sau intranet. Serverele web răspund la solicitările browser-elor care rulează pe computerele client pentru pagini web sau alte servicii bazate pe web.
- Server de aplicații- rulează aplicații în locul computerelor client care rulează aplicații la nivel local. Serverele de aplicații rulează adesea aplicații cu resurse mari, care sunt partajate de un număr mare de utilizatori. Acest lucru elimină necesitatea ca fiecare client să aibă resurse suficiente pentru a rula aplicațiile. De asemenea, elimină necesitatea instalării și întreținerii software-ului pe multe mașini, spre deosebire de unul singur.
- Server proxy- reprezintă un software care acționează ca intermediar între un dispozitiv terminal, cum ar fi un computer, și un alt server de la care un utilizator sau client solicită un serviciu.
- Server de e-mail- aceste tipuri de servere primesc e-mailuri trimise către un utilizator și le stochează până când sunt solicitate de un client în numele utilizatorului menționat.
- Server virtual- spre deosebire de serverele tradiționale care sunt instalate ca sistem de operare pe hardware-ul mașinii, serverele virtuale există doar așa cum sunt definite în cadrul unui software specializat numit hypervisor. Fiecare hipervizor poate rula sute, sau chiar mii, de servere virtuale simultan. Hipervizorul prezintă hardware virtual serverului ca și cum ar fi un hardware fizic real. Serverul virtual folosește hardware-ul virtual ca de obicei, iar hipervizorul transmite nevoile reale de calcul și stocare pe hardware-ul real de dedesubt, care este partajat între toate celelalte servere virtuale.
- Server blade- acesta reprezintă practic un șasiu de server care găzduiește mai multe plăci electronice subțiri, modulare, cunoscute sub numele de lame blade de server. Fiecare lamă este un server în sine, dedicat adesea unei singure aplicații.
- Server de fișiere- este un computer responsabil pentru stocarea centrală și gestionarea fișierelor de date, astfel încât alte computere din aceeași rețea să le poată accesa.
- Server de baze de date- este un server responsabil pentru găzduirea uneia sau mai multor baze de date. Aplicațiile client efectuează interogări în baza de date care extrag sau scriu date din/în baza de date găzduită pe server.
- Server de imprimare- acest tip de server permite gestionarea și distribuirea funcționalității de imprimare. În loc să atașeze o imprimantă la fiecare stație de lucru, un singur server de imprimare poate răspunde solicitărilor de imprimare de la numeroși clienți. Astăzi, unele imprimante mai mari și de ultimă generație vin cu propriul server de imprimare încorporat, ceea ce elimină necesitatea unui server de imprimare suplimentar pe computer.
Un server este creat pentru a gestiona, stoca, trimite informații și prelucra date în permanență. Acesta va funcționa 24 de ore pe zi și este extrem de fiabil în comparație cu un desktop.
Un server bun vă va ajuta să gestionați toate datele din afacerea dvs. și dacă, din orice motiv, vă confruntați cu întreruperi de curent sau chiar stația de lucru a unui angajat nu funcționează, puteți accesa în continuare datele și aceasta poate fi remediată fără întreruperi în activitatea de zi cu zi. În cazul în care doriți să vă extindeți afacerea în viitor, un server vă va permite să faceți acest lucru. Acesta face posibilă configurarea mai multor dispozitive, computere, utilizatori și chiar adăugarea cu ușurință a unor aplicații noi, fără alte perturbări pentru fluxul normal al afacerii.
Dacă compania dvs. încă nu beneficiază de avantajele unui server performant, puteți apela la serviciile oferite de Halley KM. Pentru mai multe detalii accesați: https://it.halleykm.md/servicii/categoria-echipamente/