Casă inteligentă avantaje și dezavantaje

Conceptul de casă inteligentă face referire la o configurare convenabilă a locuinței, în care aparatele și dispozitivele pot fi controlate automat de la distanță cu o conexiune la internet utilizând un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv din rețea. Dispozitivele dintr-o casă inteligentă sunt interconectate prin internet, permițând utilizatorului să controleze funcții precum securitatea casei, temperatura, iluminatul și un sistem home theater de la distanță.

Dispozitivele unei case inteligente sunt conectate între ele și pot fi accesate printr-un punct central – un smartphone, tabletă, laptop sau consolă de jocuri. Încuietorile ușilor, televizoarele, termostatele, monitoarele de acasă, camerele, luminile sau aparatele precum frigiderul, mașina de spălat sau chiar cuptorul pot fi controlate printr-un singur sistem de automatizare a casei. Sistemul este instalat pe un dispozitiv mobil sau alt dispozitiv din rețea, iar utilizatorul poate crea orare pentru ca anumite modificări să intre în vigoare.

Care sunt avantajele unei case inteligente?

1. Siguranță
Casele inteligente au sisteme avansate de securitate, camere video, senzori de mișcare și alte funcții avansate care pot fi monitorizate de la distanță fie de către proprietarul casei, o companie de securitate a casei sau de către departamentul de poliție.
2. Accesibilitate
Casele inteligente pot constitui o soluție excelentă pentru persoanele cu dizabilități sau vârstnici, deoarece acestea pot fi echipate cu funcții de accesibilitate, cum ar fi sisteme de comandă vocală care pot bloca ușile exterioare, pot controla luminile și chiar pot opera un computer.
3. Confort
Casele inteligente sunt, fără îndoială, mai convenabile decât cele tradiționale. Toate sistemele pot fi automatizate și integrate pentru a satisface nevoile specifice ale locatarilor, indiferent dacă este vorba de conectarea termostatului înainte de a veni acasă seara sau de sincronizarea dispozitivelor media din diferite camere.
4. Economisește energia
Casele inteligente asigură economisirea eficientă a energiei. Există posibilitatea de a programa comenzile climatice și de iluminare în funcție de necesitățile fiecăruia. În plus, aparatele inteligente pot evita utilizarea energiei în perioadele de vârf ale cererii, răspunzând la semnale transmise de către companiile de utilități.
5. Crește valoarea casei
O casă cu funcții inteligente are o valoare crescută față de de o casă tradițională. Consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru o casă cu funcții precum securitate inteligentă, climatizare, electrocasnice și divertisment.

Care sunt dezavantajele unei case inteligente?

1. Investiții costisitoare
Comparativ cu casele tradiționale, casele inteligente necesită investiții inițiale mari.
2. Supratensiuni
Este necesar ca locuința să fie protejată în mod adecvat împotriva supratensiunilor de curent.
3. Compatibilitate
Există numeroși producători de tehnologii destinate caselor inteligente și nu toate produsele lor sunt compatibile între ele. În acest caz este nevoie de un profesionist pentru a crea un sistem în care toate dispozitivele să funcționeaze perfect împreună.
4. Întreruperea internetului
Dacă rețeaua de internet nu funcționează, majoritatea sistemelor și dispozitivelor inteligente au o formă de backup care le permite să continue să funcționeze. Cu toate acestea, există riscul pierderii unor funcționalități mai avansate ale dispozitivelor inteligente până la restabilirea conectivității.

Luând în considerare cele enumerate mai sus, tehnologia de smart home are o mulțime de avantaje, dar și o serie mai restrânsă de dezavantaje. Pe măsură ce tehnologia evoluează și avansează, este probabil ca producătorii să poată atenua dezavantajele existente în prezent, făcând tehnologia smart home mai ușoară și mai sigură de implementat.