Securitatea în domeniul IT reprezintă un set de strategii destinate să împiedice accesul neautorizat și să mențină integritatea și confidențialitatea informațiilor prin blocarea accesului hackerilor la computere, rețele și date.
Securitatea IT reprezintă un concept adesea costisitor, însă dacă e să luăm în calcul un atac cibernetic și consecințele acestuia, atunci costurile de asigurare a securității IT sunt nesemnificative. Totodată, în timpul sau după un incident, echipele de securitate IT pot urma un plan de răspuns bine pus la punct pentru a obține controlul situației.
Care sunt amenințările asupra securității IT?
O amenințare obișnuită este malware-ul sau software-ul rău intenționat, care poate veni în diferite variante pentru a infecta dispozitivele de rețea, inclusiv: ransomware, spyware, viruși.
- Malware-ul, sau „software rău intenționat”, reprezintă un software intruziv dezvoltat de hackeri pentru a fura date și a deteriora sau distruge computerele și sistemele informatice;
- Ransomware este o formă de malware concepută pentru a cripta fișierele de pe un dispozitiv, făcând toate fișierele și sistemele care se bazează pe ele inutilizabile. Actorii răuvoitori cer atunci răscumpărare în schimbul decriptării;
- Spyware-ul este și el un software rău intenționat conceput pentru a intra pe un dispozitiv pentru a colecta date despre dvs. și pentru a le transmite către o terță parte fără consimțământul utilizatorului;
- Virusul este un tip specific de malware care se auto-replică prin inserarea codului său în alte programe.
Care sunt tipurile de securitate IT?
Securitatea rețelei este utilizată pentru a preveni accesul utilizatorilor neautorizați sau rău intenționați în rețeaua dvs. Acest tip de securitate este necesară pentru a preveni accesul neautorizat la datele din rețea.
Securitatea internetului face referire la protecția informațiilor trimise și primite în browser-e. Acest tip de protecție este conceput pentru a monitoriza traficul de intrare pe internet pentru malware, precum și traficul nedorit.
Securitate în cloud reprezintă întregul pachet de tehnologie, protocoale și cele mai bune practici care protejează mediile de cloud computing, aplicațiile care rulează în cloud și datele păstrate în cloud.
Securitatea aplicațiilor- aplicațiile sunt codificate în mod specific în momentul creării lor pentru a fi cât mai sigure posibil, pentru a se asigura că nu sunt vulnerabile la atacuri.
Atacurile cibernetice permit hackerilor să acceseze informații confidențiale, precum informații interne sau date personale. Acestea se pot materializa prin acțiuni ca spionajul industrial, utilizarea incorectă a datelor cardului de credit sau furtul identităților. Datele manipulate pot duce la întreruperea producției, deoarece mașinile automate nu mai funcționează corect.
Criminalitatea informatică are un impact din ce în ce mai mare asupra proceselor economice și uneori chiar a celor politice. Consecințele atacurilor cibernetice dovedesc încă o dată faptul că securitatea IT este indispensabilă în lumea de astăzi.
Dacă compania dvs. încă nu beneficiază de avantajele unui sistem de securitate IT performant, puteți apela la serviciile oferite de Halley KM. Pentru mai multe detalii accesați:
https://it.halleykm.md/servicii/categoria-calculatoare/