De ce să optezi pentru echipamente robotizate?

În prezent roboții industriali sunt o parte esențială a multor procese de fabricație într-o gamă largă de sectoare de piață. Roboții utilizați în procesul de fabricație aduc o serie de avantaje: îmbunătățirea productivității, calității și randamentului, nivel mai ridicat de flexibilitate și, desigur, înlăturarea activităților periculoase. Fie că este vorba de prelucrarea pieselor, asamblarea, întreținerea mașinilor, sudarea, tăierea sau lipirea, roboții joacă un rol din ce în ce mai important în unitățile noastre de producție.
Sistemele robotizate sunt rapide, fiabile și vor efectua fiecare operație exact în același mod, ușurând enorm procesul de producție. Indiferent dacă sarcina este o operație simplă de preluare și plasare sau o procedură sofisticată de asamblare, robotul va efectua operația cu precizie și consistență. Cel mai mare avantaj al sistemelor robotizate este că nu sunt afectați din cauza efectuării unor sarcini repetitive, cum se întâmplă în cazul oamenilor și pot exclude erorile care, la rândul lor, pot conduce la afectarea sistemului de producție.

Care sunt avantajele investirii în sisteme robotizate?

 1. Reduce costurile de operare. Primul și poate cel mai important avantaj al includerii roboților în procesul tehnologic este reducerea costurilor. Sistemele robotizate implică o investiție inițială, însă exclud costurile viitoare a forței de muncă umane. Totodată, cei mai mulți roboți nu au nevoie de condiții speciale de funcționare ( căldură, lumină) absolut necesare în cazul oamenilor, lucru care va reduce considerabil costurile de energie electrică sau termică.
 2. Reduce costurile de personal. Procesele industriale actuale necesită cele mai înalte niveluri de calificare și instruire. Cele mai multe companii oferă instruire continuă propriilor angajați, lucru care implică resurse uriașe de bani și timp. Având în vedere că lucrătorii manuali cu înaltă calificare devin mai greu de găsit și mai scump de angajat sau instruit, roboții prezintă o alternativă ideală. Odată programați pentru procesul necesar companiei dvs., roboții sunt gata să înceapă să lucreze fără niciunul dintre costurile asociate recrutării sau formării continue.
 3. Reduc costurile de capital. Folosirea roboților pentru a obține linii de producție mai rapide și mai eficiente poate ajuta la reducerea costurilor de capital asociate cu inventarul și lucrările în curs. Prin mutarea mai rapidă a produselor în procesul de producție, companiile pot prezice mai bine rata de producție și pot asigura un serviciu rapid și eficient.
 4. Standarde de calitate mai înalte. Este bine cunoscut faptul că roboții exclud riscul erorilor umane și vă pot ajuta să obțineți produse de o calitate mai înaltă într-un timp redus. Totodată roboții elimină problemele asociate cu oboseala, distragerea atenției și efectele sarcinilor repetitive și plictisitoare.
 5. Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru proprii angajați. O companie care dispune de roboți înlătură practic necesitatea aflării personalului uman în fața sarcinilor periculoase sau nocive. În plus, învățându-i cum să folosească roboții, ei pot învăța abilități valoroase de programare și pot face o muncă mai stimulatoare și mai provocatoare.
 6. Ajută la creșterea producției. Roboții pot lucra în mod continu, de cele mai multe ori fără supraveghere, lucru care poate influența benefic creșterea producției și prin urmare satisfacerea cerințelor clienților.
 7. Reducerea deșeurilor de producție și creșterea randamentului. Utilizând roboți, puteți crește considerabil calitatea produselor dvs. Veți avea mai multe produse într-un timp mai scurt, la standardul cerut de clienții dvs. și veți reduce considerabil cantitatea de deșeuri produse din cauza calității slabe sau a finisajului inconsecvent. Dacă nivelul de producție este ridicat, veți obține și randamente mai mari.
 8. Îmbunătățesc siguranța la locul de muncă pentru personalul uman. Roboții pot prelua cu ușurință sarcini neplăcute, dificile sau care pun în pericol sănătatea lucrătorilor. Utilizând roboți, puteți reduce probabilitatea de accidente cauzate de contactul cu mașinile-unelte sau alte mașini sau procese de producție potențial periculoase.
 9. Reducerea spațiului. Roboții pot fi montați în diverse moduri, inclusiv în spații închise pentru a vă ajuta să economisiți spațiu extrem de valoros în zonele de fabricație.
  Inovațiile tehnologice au făcut progrese semnificative în ceea ce privește simplificarea și eficiența producției și distribuției. Fie că este vorba de o companie mică sau o afacere mare, există o serie de soluții robotizate disponibile pentru îndeplinirea unui număr mare de funcții diferite.

Pe măsură ce tehnologiile robotizate devin mai accesibile, acestea vor fi disponibile în curând sub diverse forme și pentru consumatori, cu capacitatea de a ne afecta viața în nenumărate moduri.