Migrarea datelor unei instituții publice în cloud: CS Leova

Centrul de Sănătate Leova este o clinică de sănătate destinată tuturor persoanelor, indiferent de situația socială sau materială. Obiectivul centrului este oferirea de servicii de sănătate medicală de cea mai bună calitate, într-un cadru civilizat și modern.

1. Provocări

Pentru a ține pasul cu standardele noi, instituțiile trebuie să-și îmbunătățească în nenumărate rânduri infrastructura IT, deoarece sistemele informatice și soluțiile IT existente, dar învechite, nu mai reușesc să asigure eficiența operațiunilor zilnice. Serverele vechi și soluțiile IT realizate in-house, împiedică în cele mai multe cazuri bunul mers al operațiunilor zilnice.

2. Soluții

Pentru o bună și eficientă desfășurare a procesului de lucru, CS Leova a apelat la servicii de externalizare. În urma unei analize detaliate a infrastructurii IT existentă în Centrul de sănătate Leova, cât și a posibilităților de care dispune instituția,  specialiștii  au propus clientului o soluție eficientă și performantă, care să ofere soluții de durată la costuri avantajoase – migrarea parțială a datelor instituției pe un server dedicat.

Prima fază a proiectului a constat în efectuarea unui audit, pentru a estima cele mai avantajoase posibilități de a trece la un sistem de management al datelor centralizat, cu cheltuieli minime. Apoi a urmat procurarea unui server și configurarea acestuia pentru a asigura lucrul optim al utilizatorilor, cât și copii de rezerva a datelor. De asemenea, utilizatorilor li s-a creat și posibilitatea de a accesa datele printr-un sistem VPN (Virtual Private Network), care permite accesarea simplă și rapidă din orice locație a datelor instituției. Astfel a fost posibilă conectarea farmaciilor din mai multe sate la un sistem de gestionare a medicamentelor centralizat

3. Beneficiile migrării datelor

  • Gestionarea mai eficientă a datelor instituției, disponibile într-un mod centralizat ;
  • Simplitatea accesării acestor date;
  • Performanța înaltă a sistemelor informatice și a soluțiilor IT din instituție;
  • Disponibilitatea serviciului în regim 24/7 și securitatea înaltă a cestuia;
  • Reducerea costurilor în departamentul IT.

Migrarea datelor instituției în Cloud nu implică investiții suplimentare din partea clientului. Întregul proces de migrare a fost realizat în doar 2 luni, fără perioade nefuncționale sau pierderi în activitatea instituției. Pentru instituțiile publice, private sau companiile antreprenoriale din Republica Moldova, CS Leova trebuie să fie o instituție inovatoare, care utilizează serviciile IT și tehnologiile moderne în scopul dezvoltării instituției.